Boek ‘Bloeien in de Bagger’

‘Bloeien in de Bagger’ is Yoyo’ eerste boek. Het belicht acht stadia van bewustwording tegen de achtergrond van haar leven en werk. Het boek  is uitgegeven in eigen beheer door Laborint Press Arnhem en telt 255 bladzijden met 32 illustraties in full color, waaronder vele van Yoyo’s kunstwerken.

Hieronder lees je de introductie van Paul Kluwer, de flaptekst van Arjan Broers en een recensie van Karin Zantingh.

Je kunt het boek bestellen als e-book (je krijgt dan een pdf ervan toegestuurd) door 15,- over te maken naar NL84INGB0004454106 ten name van Laborint, onder vermelding van ‘Boek’.

Van de gedrukte versie is de oplage met de witte lotus op de omslag uitverkocht.  Alleen die met mij-met-dolfijn is nog verkrijgbaar. De inhoud is hetzelfde. Wil je die versie, maak dan € 25. over.

In beide gevallen stuur je na betaling een mailtje naar [email protected], met je adresgegevens, e-mail adres en telefoonnummer. Met als tekst: ‘Boek is betaald.’ Het boek komt dan hetzij online, hetzij per post naar je toe.

De Engelse vertaling (“Sacred Shit’ – Food for Spiritual Unfolding’) dingt mee in de literaire competitie The Golden Door Awards ‘ in Singapore in mei 2024 en zal naar verwachting begin 2024 als e-book de wereld ingaan.

INTRODUCTIE VAN PAUL KLUWER

Dit is een boek waar je blij van wordt. Yoyo beschrijft haar uitermate boeiende leven, met veel diepte- en hoogtepunten, met bagger en prachtige bloemen.

De lotus (Yoyo) rijst uit de modder in blakende schoonheid. Het boek is wel en geen biografie. Geen biografie omdat de levenslessen die de essentie van het boek vormen steeds voorafgaan aan of volgen op een stukje biografie.

Het is knap hoe Yoyo ons meeneemt in haar levensavontuur en deelgenoot maakt van haar ervaringen. In haar zoektocht naar essentie ontmoet zij iedere keer de voor haar juiste mensen, relaties en boeken. Zeer belangrijk is haar tijd bij Bhagwan, tegenwoordig beter bekend als Osho. Maar ook Krishnamurti, Gurdieff, Deva Hanna, The Course in Miracles, Familieopstellingen, Avatar en Reichiaans lichaamswerk hebben geholpen Yoyo te maken wie ze nu in haar stralende verschijning is.

Leven is een groot transformatieproces dat hier in acht levensfasen, gesymboliseerd door de acht chakra’s, beschreven en geschilderd (met eigen schilderijen) wordt. Een boek waarin iedere lezer zichzelf herkent. Dit is leven. Dit is verwerken. Dit is ons bewustwordingsproces. Dit is realisatie. En Yoyo geeft dit door in haar school, workshops, lezingen. Wij, haar leerlingen worden illusies armer en inzichten rijker.

FLAPTEKST VAN ARJAN BROERS

Midden in de Arnhemse volkswijk Klarendal – what’s in a name – leidt Yoyo van der Kooi een school voor levenskunst. Mensen van allerlei slag zijn er kind aan huis. Zij ontdekken er wie ze zijn en waar hun hart naar uitgaat. Ze komen er tot bloei. Meer mensen Méns heet de school, die het resultaat is van Yoyo’s onvermoeibare zoektocht naar de essentie van het bestaan.

Geboren in de Hongerwinter van 1944 ontwikkelde zij zich tot een onverzadigbare leerling van het leven. Ze won prijzen als beeldend kunstenaar en verdiepte zich in de geheimen van ons lichaam, ons gevoelsleven en ons denken. Ze werd ingewijd door Osho (Bhagwan) en deed grondig zelfonderzoek in India.

Aan de hand van periodes van acht jaar krijgen haar belevenissen gestalte. De scheiding van haar ouders, pijnlijke seksuele ervaringen, momenten van intens geluk en relaties vol confrontaties en onbegrip, die uiteindelijk evolueerden tot hechte vriendschappen: Yoyo vertelt erover met opmerkelijke openheid. Haar verhalen zijn heldere illustraties van de verschillende fasen in onze menselijke ontwikkelingsgang.

Yoyo’s grondidee is dat wij groeien en steeds meer Mens worden als we durven te voelen wat er is en dat tot uitdrukking kunnen brengen. Wat we niet durven voelen blijft hangen en zet zich letterlijk in ons vast. Het worden blokkades die ons leven beperken of zelfs vergallen.

Bloeien kan alleen vanuit de bagger. De lotus, symbool van Verlichting, laat dat het duidelijkste zien. Hoe puur de lotusbloem ook is, zij haalt haar voedsel uit de stinkende modder onder het wateroppervlak. Net zo, kunnen wij mensen alleen tot bloei komen als we onze innerlijke ‘bagger’ – en die van de wereld –  (h)erkennen en bereid zijn onze wortels er diep in te laten doordringen. Dan ontvouwt zich in ons een liefde die alles aankan, omdat hij alles omarmt. Of, in de woorden van Yoyo: “‘t Is allemaal één pot God”.

N.B.: Arjan Broers (http://www.arjanbroers.nl/, één van Yoyo’s oud-studenten, is theoloog en ‘zingever’  en heeft tijdens de boekpresentatie in Theater het Hof een bevlogen en humoristische ‘preek’ gehouden over Bloeien in de Bagger.

RECENSIE VAN KARIN ZANTINGH

Bij de Wisdom Gathering heb ik je boek gekocht en beloofd dat ik een reactie
zou geven. Nou hier is die dan;
 
                                   WOW!
 
Toen ik in Dalfsen weg reed en de tijd aan me zelf had ben ik lekker in de berm gaan zitten
aan een watertje, en toen m’n spieren de harde grond en weinig steun echt niet meer leuk
vonden ben ik weer vertrokken; een paar uur later.
Genieten, de eendjes, de visjes en jouw boek. In één keer uitgelezen en nu rustig aan de 2e
keer begonnen. De nieuwsgierigheid is nu weg en nu ga ik het echt tot me door laten dringen.
 
Dankjewel voor het delen en de inzichten die ik door jou krijg.