Sinds jaar en dag wordt Yoyo in de Flowering trajecten bijgestaan door haar co-trainers: mensen die na hun Flowering-traject het ‘Gardeners’ vervolgtraject voor groepsbegeleiding hebben afgerond. Yoyo noemt ze Gardeners, ‘Tuiniers in de Hof van Heden’, omdat zij uit ervaring weten wat er komt kijken als je je binnentuin ‘op de schop neemt’ en tot een lustoord gaat maken.

Inmiddels is  een aantal Gardeners zover dat zij in teamverband ook zelfstandig weekenden kunnen begeleiden.
Tijd dus om ze voor te stellen!

ÂRATI

Mijn naam is Heleen Ârati Bonte. Ik woon in Malden, met mijn partner Gert en onze twee dochters. In 2006 begon ik met Flowering. Sindsdien ben ik gegrepen door het ontdekken van de innerlijke schoonheid in mezelf en in ieder ander mens, dwars door elke verschijningsvorm heen. De manier waarop ik deze passie ontdekte, zegt veel over mij en de wijze waarop ik werk.

Met pijn, verwondering en enthousiasme heb ik mijzelf door processen zien gaan rond ‘Geen lol meer in mijn relatie’, ‘Geen lol meer in seks’, ‘Help ik heb borstkanker’, ‘Mijn man vrijt met een andere vrouw’, ‘Hoe kan ik vrij zijn met een gezin?’, en ‘Tel ik nog wel mee?’

In mij zijn de bereidheid en de nieuwsgierigheid gegroeid om naar binnen te kijken en werkelijk alles te onderzoeken waardoor ik geraakt word: in hart en ziel en lichaam. Dat is soms pijnlijk en confronterend, maar het zorgt ook voor het oplossen van oordelen en overtuigingen, met ontspanning en bewustzijn als gevolg.

Dit bewuster ‘zijn’ heeft mij blijer, steviger, mooier en wijzer gemaakt. Het stelt me in staat om onvoorwaardelijk lief te hebben, mezelf en anderen. Ik geef ruimte, ben aandachtig en liefdevol, maar evenzeer eerlijk en spontaan. Ik kan uitnodigend en grensverleggend zijn, maar stem me daarbij af op jou en de groep. Ik vind niet snel iets ‘gek’.

Na Flowering heb ik een vervolgtraject gedaan bij Yoyo, meer gericht op het begeleiden van mensen in hun veranderingsproces: Gardeners. Aansluitend ben ik de driejarige Encountertraining bij de Humaniversity in Egmond aan Zee gaan volgen. Ook volg ik de Esbima-opleiding bij ’t Laborint. Inmiddels ben ik gestart met mijn eigen Massage- en Ontdekkingspraktijk in Malden: ‘Ârati Touch’. Daarin bied ik mensen de ruimte om met het lichaam als ingang op ontdekkingstocht te gaan naar hun authentieke prachtige zelf.

 

SANGITO

 Mijn naam is Sangito Adriaan Bruins  en ik woon in Arnhem-Zuid.

Lange tijd was mijn bestaan gedrenkt in een sfeer van wanhoop en somberheid.
Dingen waarmee ik mij het leven zuur maakte waren faalangst en ‘gewone’ angst, verlegenheid, onzekerheid en de neiging om mij te vergelijken met anderen.

Wie oh wie kon daar nou brood van bakken? Tja, ik snapte wel dat ik dat alleen maar zelf kon doen. Maar hoe?

Ongeveer twaalf jaar geleden maakte ik kennis met Yoyo en het mysterie dat Flowering heet. Deze ontmoeting heeft grote gevolgen gehad voor mijn ontwikkeling en de (in)richting van mijn leven.

In de Flowering-trajecten leerde ik de donkere kanten van mijn persoonlijkheid te ‘belichten’. Op speelse, soms clowneske wijze kon ik in de groep deze duistere kanten van mij delen en daardoor – vaak met een lach – relativeren en/of achter mij laten.

Door het geduld van Yoyo (dank daarvoor!), de liefde en acceptatie van mijn groepsgenoten, de betrokkenheid bij elkaar en het dóór gevoelens heengaan, kon ik mij steeds meer overgeven aan het mysterie dat leven heet – en kwamen onvermoede talenten naar boven.

Talenten die aan de basis lagen van hoe ik indertijd heb kunnen overleven.
Talenten die in Flowering tot bloei zijn gekomen.
Talenten die mij helpen om mijn eigen leven vorm te geven.
Talenten die kunnen worden ingezet voor en gedeeld met mensen die – net als ik – op zoek zijn naar hun eigenheid. Die thuis willen komen in zichzelf

Die talenten zijn:

 • De moed om – ook akelige – gevoelens te doorvoelen.
 • Daadkrachtig en gedecideerd kunnen optreden als de situatie erom vraagt.
 • Acceptatie van mijn schaduwzijden (en die van anderen)
 • Intens kunnen – en mogen – genieten van alle geneugten die het bestaan te bieden heeft.
 • Het kunnen begeleiden van Familieopstellingen, waarmee prachtige en indrukwekkende resultaten worden bereikt.
 • Het vermogen om – dankzij mijn rijke ervaringen met Flowering – mijn hart  te openen, mijn denkgeest te kalmeren en mijn gevoelsleven in goede banen te leiden. Hetgeen mij tot een aangenaam mens maakt.
 • Kunnen genieten van reizen naar verre oorden. Natuur, cultuur en geschiedenis hebben mijn belangstelling. Hierdoor kan ik dingen en gebeurtenissen steeds beter relativeren.
 • Het vermogen om me in te leven in anderen.
 • Koken. Ik kook en eet graag – alleen of samen met vrienden. Een goed glas wijn zal ik niet gauw versmaden.
 • Het vermogen om verbaal goed uitdrukking te geven aan innerlijke roerselen.
 • Een scherp oog voor het welzijn (fysiek, psychisch, geestelijk) van anderen.

Deze kwaliteiten zet ik in als co-trainer bij Flowering en in andere relevante situaties. Min of meer altijd dus.

Natuurlijk bewaar ik ook nog wel wat narigheid voor de donkere dagen. Misschien komt er nog iets nieuws uit de hoge hoed springen…

Disclaimer: ik behoud mij te allen tijde het recht voor om fouten te maken, te struikelen en te vallen. Het niet meer te weten en in wanhoop te verzinken in een akelige modderpoel. (Dat gaat goed totdat Yoyo weer eens naar mij knipoogt…)

Met een open, vrolijk en altijd vriendelijk hart groet ik de lezer en heet u welkom.

 

GERT

Mijn naam is Gert Veldhuijzen van Zanten. Ik woon met mijn partner Heleen Ârati en twee dochters Ida en Dirkje in Malden.

Tekenend voor mijn ontwikkeling is een droom die ik ooit had: ik liep gekleed in een wit uniform met rood/gouden epauletten langs een modderpoel waarin een klein mannetje speelde en zich in de modder wentelde. Ik wilde eigenlijk niets liever dan met dat mannetje spelen, ook in de modder stoeien. Het dilemma overweldigde me: “Maar dan wordt mijn uniform vies!”

Toen ik Yoyo voor het eerst ontmoette wist ik dat ik de plek had gevonden waar ik de moed zou kunnen verzamelen om in de modder te duiken. Ik wilde graag leren onvoorwaardelijk lief te hebben.

Bij Flowering heb ik ontdekt dat er zoveel modder in mijzelf is, dingen die ik veroordeel, en liever verstop. En ook heb ik geleerd van die modder te houden. Dat vervult me met een gevoel van enorme rijkdom.

Nu zie ik dat veel mensen met dezelfde dingen worstelen. Steeds weer ontroert het me als ik merk dat dat me niet weerhoudt van hen te houden. Ik zie mezelf ook worstelen –  en ook dan ontroert het me als ik merk dat dat me niet weerhoudt van mezelf te houden.

Op het moment is mijn worsteling om te gaan staan voor mezelf, met modder op mijn uniform mezelf te tonen en de ander uit te nodigen te komen spelen. De School voor Levenskunst Meer mensen Mens is voor mij de plek om dat te doen, te onderzoeken.

Wat ik inbreng is een diep besef en helderheid over dat alles in wezen al goed is, precies zoals het is. Dat het onze gedachten zijn die maken dat we dat niet zo ervaren. Ik voel me er verantwoordelijk voor die gedachten aan het licht te brengen, zodat ze kunnen worden doorzien. Ik heb de intentie om hiervoor een veilige bedding te bieden, zonder de confrontatie uit de weg te gaan.

 

JULES

Mijn naam is Jules Pieters.
Ik woon met Corine en vier prachtkinderen in Oosterhout.

Voor mij bestaat er niets mooiers dan mensen:

te zien thuiskomen in…
te zien zakken in…
te zien opgaan in…

de dimensie achter de vorm.

Dat gewoon accepteren van de dingen…
dat zijn met wat er is – niets meer en niets minder…
dat hernieuwde ontdekken van het grote mysterie..
dat gevoel van ‘Ja, dit is het’…
dat thuiskomen in wat we allemaal zo goed kennen, maar wat we vaak vergeten zijn – of waar we ver van zijn afgeraakt…

dat alles is mijn passie.

Spiegel en begeleider zijn op deze tocht naar de essentie van ons wezen fascineert mij enorm.
Gezamenlijk het geheim ontsluiten! Voor mij is er geen mooiere bezigheid dan om samen met mensen hiermee bezig te zijn.

Dat doe ik vanuit mijn professie als trainer/coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling, puttend uit mijn grote ervaring als arts en werk in het bedrijfsleven en mede geïnspireerd door wat ik heb beleefd bij de school voor levenskunst Meer mensen Mens.

 

FRITS

Mijn naam is Frits Opdam, ik ben 54 jaar en woon in Arnhem.

In 2000 kwam ik met vrienden naar het  ‘Eigentijds Festival’ in Vierhouten, zag een tent met de naam ‘Meer mensen Mens’ uit Arnhem en schreef me in voor een workshop. Ik werkte in Arnhem en was wel weer toe aan wat ‘zelfonderzoek’. Ik had een eigen zaak en werkte veel, heel veel – het leek of mijn leven alleen uit werken bestond: waar was Frits , waar was de balans?

Ik nam een foldertje mee over een ‘Intensive’ in Frankrijk die de vrijdag erop zou starten.  Twee weken rust en aandacht voor mezelf leek me wel wat.

Ik kwam te laat – geen goede start, ik had me wat verkeken op de afstand – , een groep mensen zat bij een mooi boerderijtje te midden van het groen in een kring bijeen  en  even later zat ik in die kring. Het was warm en zonnig en ieder stelde zich voor en gaf aan wat hem/ haar daar had gebracht. Een ‘rondje’; er zouden er voor mij nog vele volgen.

Yoyo had het warm en deed haar jurk uit, plots zat de cursusleider in haar blootje voor me. Ik barstte in lachen uit, dit was mijn eerste kennismaking en ik zal het nooit vergeten. Dat simpele gebaar van haar jurk laten vallen staat voor wat ik al die jaren erna als kern van Flowering ben gaan zien en ervaren. De uitnodiging al je maniertjes en verdedigingsmechanismen te laten vallen en je werkelijk te laten zien.  Echt te worden, eerlijk te zijn, te komen met wat er werkelijk in je speelt.

Het voelde bevrijdend niets meer te hoeven ophouden, mezelf niet zo af te schermen. Onwennig, spannend soms, maar in de loop van de jaren waarin ik de jaartrainingen Flowering en Gardeners volgde merkte ik dat ik me steeds meer kon ontspannen in gewoon zijn. Door het zo intens samen ontdekken in een groep merkte ik dat er geen verschillen zijn, mijn  twijfels, vragen, problemen zijn  die van de ander – ander jasje maar gelijk en allemaal verbonden met ego, met wat ik dacht te zijn,  niet met wie ik ben  / we werkelijk zijn.

Het was bevrijdend te ontdekken dat er geen ‘vijanden’zijn buiten mij , anders dan die ik zelf creëer; dat er geen ‘problemen’ zijn , anders dan die ik zelf creëer . We bepalen onze wereld door onze interpretatie en kijk op die wereld, door hoe we onszelf bekijken en ervaren, hoe we onszelf beoordelen en delen van onszelf veroordelen. Voor die ontdekkingen  voel ik een grote dankbaarheid: het bracht me thuis.

Tijden een Intensive op Samos werd ik midden in de nacht wakker. Ik was ontroerd , tranen stroomden me over de wangen, allerlei mensen kwamen als een diashow langs en ik voelde niets anders dan liefde  en een gevoel van eenheid met alles en iedereen. Ik voelde me blij en vol energie en de tranen bleven gewoon komen. Ik zag de zon opkomen, magische momenten die ik nooit zal vergeten en die eigenlijk ook nooit meer zijn weggegaan. Het raakt de kern van ons allen, vaak verborgen onder onze ego’s, maar altijd daar:  stilte, liefde, één.

Regelmatig ga ik als begeleider mee op  Intensives of in Flowering workshops en het is heerlijk om te doen,  mensen te zien ontspannen in wat is, steeds meer te openen, steeds meer liefde te voelen voor zichzelf – en het brengt mij zelf ook telkens weer terug bij mijn bron.