“Tot mijn 35ste speelde mijn leven zich voornamelijk af in de ‘horizontale’ dimensie van tijd en ruimte. In 1979, toen ik in Osho’s ogen keek, ‘viel’ ik in de verticale ruimte van het eeuwige hier en nu. Waar die beide dimensies samenkomen ontstaat onvoorwaardelijke liefde. Ze met elkaar (helpen) verbinden is sindsdien mijn levensopdracht.” – Yoyo

 

 

 

 

 

 

 

Biografie Yoyo: chronologisch overzicht

 

Voorouders:

 

 

 

 

 

 

 

 

Grootvader van moeder’s kant: Bobge Tengbergen. Na de 1e Wereldoorlog met zijn vrouw ‘Moeke’ geëmigreerd naar Nederlands-Indië, waar zij samen een eigen apotheek runden in Batavia. Later militair apotheker. Twee kinderen: Ed en Molly (mijn moeder). Overleden aan slokdarmkanker in 1923, 27 jaar oud (mijn moeder was 4).

 

 

 

 

 

 

 

Grootmoeder ‘Moeke’ van moeder’s kant, tijdens een verblijf in Nederland in 1946, met Yoyo (toen nog ‘Elsje’) (r.) en zusje Joyce (l.). Yoyo zou haar na dit bezoek nog maar één keer zien, toen zij 1955 met haar Ambonese 2e echtgenoot vanuit Indonesië voor een paar weken naar Nederland kwam. Zij overleed een paar jaar later in Indonesië.

 

 

 

 

Yoyo zelf

1944 Geboren in de hongerwinter in een bedstee op de Zeeburgerdijk in Amsterdam als Elisabeth Joanna (Els) van der Kooi, dochter en eerste kind van Cornelie Carolina Henriëtte Nina (Molly) Tengbergen en Cornelis Roelof (Kees) van der Kooi. Landurige bevalling, maar geboorte zonder complicaties of inscheuringen, dankzij vroedvrouw Tante Zus, die het hoofdje af en toe terug duwde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1944  Moeder krijgt voedselbonnen doordat zij naast haar dochtertje nog een andere baby zoogt en melk aflevert aan het ziekenhuis.

1944  Diverse verhuizingen door wisselende oorlogssituaties.

1944  Rotterdam. Moeder krijgt galblaasoperatie. Elsje gaat mee naar het ziekenhuis, waar veel ramen kapot zijn door bominslagen in de omgeving. Zij krijgt daar nierbekkenontsteking.

1944  Ziekenhuis wordt geëvacueerd naar parkeergarage in verband met bomalarmen.

1944 Vader vindt via kennissen ‘veiliger’ onderdak in Den Haag op kamertje 3-hoog achter. Haalt vrouw en kind – nog nauwelijks hersteld – uit parkeergarage en neemt zelf de verpleging op zich.

1944  Vader wordt kort daarna opgepakt voor de Arbeiteinsatz. Springt bij de grens van het konvooi en weet op een fiets zonder banden door de vijandelijke linies heen te komen en terug te keren naar vrouw en kind in Den Haag. Duikt daar onder tot de bevrijding.

1945  Na de bevrijding verhuizing naar familie in Rotterdam.


1946  Zusje Joyce wordt geboren in Rotterdam.

1947  Gezin verhuist een half jaar Engeland, Grantham i.v.m. RAF vliegeniersopleiding vader.

1947  Zusje Marijke wordt in Engeland geboren (Grantham).

1948  Gezin vestigt zich in Zwanenburg (NH).

 

 

 

 

 

 

Elsje naar de Christelijke kleuterschool (hoewel beide ouders geen religie aanhingen).

Vader wordt beroepsmilitair bij de luchtmacht en wordt gedetacheerd op de vliegbasis Gilse Rijen. Weekendhuwelijk.

1950 Broertje Cornelis (Jack) wordt geboren in Zwanenburg. Vader vertrekt op die dag: blijkt al een tijd een verhouding te hebben met een vrouw die hij een paar jaar geleden  heeft leren kennen en met wie hij doordeweeks in Gilse Rijen veel contact had en ging paardrijden.

1950  Scheiding ouders. De vier kinderen worden aan de moeder toegewezen. Geen contact met vader tot 11de jaar.

 

1950 Elsje naar de openbare lagere school in Zwanenburg.

1951 Vader hertrouwt met zijn 10 jaar oudere nieuwe geliefde; vestigt zich in Leiden.

1955  Els wordt in het laatste jaar van de lagere school met een paar van haar klasgenootjes klaargestoomd voor de HBS.

1956 Weerzien met vader en 2e vrouw. Jongste zus (9) en broertje (6) gaan bij vader en 2e echtgenote wonen. Maandelijkse weekendbezoeken over en weer. Geen contact tussen ouders.

1956 Els naar de middelbare school : 1e Openbare Handelsschool met 5-jarige opleiding HBS-A.

1957 Doubleert 2e klas middelbare school (struikelblok: exacte vakken).

1960 Moeder hertrouwt met 16 jaar jongere Ambonees.

1960 Eerste kus van Indonesische jongen.

1961 Vader verlaat 2e vrouw en trekt in bij ouders 3e partner in Den Haag (kolonel ter zee b.d.).

1962 Eerste verliefdheid op Portugese jongen Manuel;  wandelingen hand in hand, knietjevrijen in de bioscoop. Huwelijksaanzoek (opgewonden en vereerd, maar afgewezen).

1962  Bij moeder weggelopen na conflict met stiefvader (die zelf af en toe avances maakte) over deze geheime amoureuze ontmoetingen; klopt bij vader aan. Overleg met 3e partner, die niet onverdeeld blij is met nog een pleegkind.

1962  Tijdelijke intrek bij pleeggezin in Amsterdam (ouders van klasgenote zusje Joyce) ondergebracht voor het afmaken van laatste schooljaar. Maandelijks weekenden bij vader en 3e partner. Clashes tussen het Amsterdamse en Haagse milieu.

1962  Eindexamen middelbare school. Ambassadeprijs voor beste examen Engels. Standsconflict tussen Vader/partner en pleeggezin leidt tot abrupt vertrek bij Amsterdamse pleegouders.

1962  Trekt in bij ouders 3e partner vader (Ten Hovestraat Den Haag), met jongste zus (15) en broer (12).

1962 Vader en partner moeten met de drie kinderen stante pede verhuizen als de ouders van de 3e partner ontdekken dat haar vader niet officieel is gescheiden (2e vrouw geeft geen toestemming voor de scheiding, hetgeen in die tijd nog verplicht was); verhuizing naar 3-kamerflat in Mariahoeve.

1962  Schoevers opleiding directiesecretaresse.

1963  Diploma Schoevers cum laude.

1963  Eerste secretaressebaan bij economisch adviesbureau Teppema (Benoordenhoutseweg).

1963  Op kamers (Joan Maetsuyckerstraat) en elk weekend thuis.

1963  Lessen portrettekenen aan de Vrije Academie (Nol Kroes).

1963  Kennismaking met ‘Ma’, een humoristische verloederde freule – die later haar pleegmoeder en beste vriendin zou worden – en haar zoon Gé, via een vriendin van de Vrije Academie, die daar op kamers woont.

1963  Scooter-reis naar Luxemburg en Trier met vriendin Iedje Sandberg, Eerste flirtations.

1964  Breuk met vader en 3e vrouw; einde contact.

1964  Intrek bij pleegmoeder ” Ma” in Voorburg (Prinses Mariannelaan).

1964  Begin relatie met  haar zoon (eerste grote liefde).

1964  Weerzien met moeder na ruim twee jaar.

1964  Lessen naaktstudie aan de Vrije Academie.

1964  1e Bezoek aan Parijs met vriendin en huisgenote Iedje Sandberg. Portrettekenen en wijn drinken, samen met kunstenaars van de Place du Tertre. Studentenrellen.

1965 Moeizame ontmaagding door 1e partner (had een te nauwe voorhuid, wat pijn deed bij erectie waardoor bij beweging de erectie weer verdween).

1965  Pony-trekking in Scotland met telefoniste van adviesbureau Teppema.

1965 Negen Maanden ” au pair” in Grenoble. Certificaten Franse literatuur, morphologie en syntaxis. Zanglessen aan het conservatorium. Optreden met conservatoriumkoor: Requiem van Mozart en Orphée van von Gluck. Haar partner wordt tijdens haar afwezigheid verliefd op één van haar colleg’s bij Bureau Teppema.

1966  Terug in Nederland: De relatie wordt hersteld.

 

 

 

 

 

 

 

1966  2e Baan: secretaresse directeur Gemeentemuseum. Verhuizing van Voorburg Prinses Mariannelaan naar Frederik Hendriklaan in Den Haag (zolderkamer met  groot balkon).

1966  Diploma M.O.-A Frans Utrechtse School voor Letteren.

1966  Aansluiting bij toneelgezelschap Engelse Ambassade.

1966  Lessen beeldhouwen aan de Vrije Academie (Rudy Rooyackers).

1966  Relatie met 1e partner komt (seksueel) niet uit de verf.

1967  Onrust. Verlangen naar verdere ontwikkeling eigen creativiteit. Directeur Gemeentemuseum maakt haar attent op  de mogelijkheid van een studiebeurs.

1967 Toelatingsexamen toneelschool Arnhem: gezakt.

1967 Verhuizing van Den Haag naar Velp, samen met pleegmoeder. Twijfels over de relatie met haar zoon, die niet duidelijk was over wel of niet willen trouwen.

1967  Tijdens opknappen van het nieuwe huis vrijage met beste vriend van haar partner. Deels verliefdheid, deel om te testen of partner jaloers zou worden (en dus zoveel van haar hield dat er wellicht toch een huwelijk in zou zitten).

1967  Afscheid van het Haags Gemeentemuseum.

1967 Toegelaten tot 2e jaar avondschool Academie voor Beeldende Kunsten.

1967  Bericht toekenning studiebeurs voor de dagschool van de Kunstacademie met ingang van het volgende studiejaar.

1967  Blijkt zwanger door het eenmalige slippertje met beste vriend van partner.

1967  Vader van het kind  bekent zijn onuitgesproken liefde voor haar en vraagt haar ten huwelijk: wil het kind graag laten komen en eventueel alleen opvoeden. Innerlijke verscheurdheid.

1967  Toch gekozen voor abortus en studie; na drie maanden lobbyen bij artsen krijgt zij toestemming voor een legale abortus.

1968  Bezoek aan Parijs bij vriendin Dorothy. Belandt in studentenrellen en moet 1 nacht toevlucht zoeken in een Marokkaans pension. Met moeite seksuele avances afgeweerd.

1968-1972  Dagschool ABK Arnhem afdeling Monumentaal (docenten: Peter Struycken, Berend Hendriks).

1968  Aan de Pil. Begin van Bohemien-tijd met veel drank en seks (ruim 50 bedvriendjes in vijf jaar). Paardrijles.

1968  Drama-les van Gerard Thoolen (Werktheater).

1969  Drama-les van Anton van Geffen (directeur Arnhemse toneelschool).

1969  Overstap naar afdeling Beeldende Vorming van de Arnhemse Kunstacademie (vrij tekenen en schilderen).

1969  Liftvakantie naar Denemarken met vriendin. Amoureus avontuurtje in commune aldaar.

1970 Samenstelling eigen lesprogramma bij verschillende afdelingen. Docenten: Johan de Haas (schilderen), Pim van Boxtel (tekenen en grafiek), Alexander Verberne (calligrafie), Jurjen de Haan (publiciteit), Jan Teulings (anatomie en modeltekenen), Elly Lamaker (mode), Dick Matla (fotografie).

1972  Conflict met Ma de Ridder (vanwege de voor haar smakeloze ‘grap’ van een nep-ondertrouw (grap) met een homo-acteur van toneelgroep Theater) leidt tot verhuizing van Velp naar waslokaal zonder ramen in voormalig pand van het Leger der Heils in volkswijk Klarendal, Arnhem (Hfl. 40 per maand).

1971  Relatie met tweede grote liefde Eric, een ‘theaterdier’ met lang haar, een baard en diepe basstem. Woonde op een zolderkamer in de Arnhemse rosse buurt (2e Spijkerdwarsstraat).  Einde “frigide” periode, bloei van sensualiteit, seksualiteit en intimiteit.

1972  Eindexamen Kunstacademie rond theateraankleding: decor, kostuums, grafiek, toneelfotografie; geslaagd.

1972  Eerste portretopdrachten onder begeleiding van autodidact Marius Jansen.

1972  Foto-opdrachten Het Werktheater in Amsterdam en toneelgroep Theater Arnhem; decoropdracht toneelgroep Centrum ‘De Container’.

1972  Nog enkele opdrachten rond het theater (Theaterlaboratorium Haarlem, requisieten De Val van Rabenshalle); te weinig emplooi en weerstand tegen ‘lobbyen’.

1972  Conflict met Ma bijgelegd; 2e fase van een levenslange hechte vriendschap.

1973  Partner brengt een hondje mee. Een week later sterft het aan landbouwvergif.

1973  Eigen amateurproductie samen met partner: Alice in Wonderland. Kostuums, rekwisieten en maskers. Presentatie in Korenbeurs Arnhem.

1973  Hond Fangor uit asyl gehaald. Kruising airdale-terrier/herder/bouvier. Begin van een 12-jarige liefdesband.

1974 Begin van het vrije werk met “Veeteelt, n.a.v. tv-docu ”t Is maar een dier’. En van een periode van vegetarisch eten.

1974 Toegelaten tot Beeldende Kunstenaars Regeling. Verzekerd van een stabiel inkomen en vrij om eigen stijl te ontwikkelen.

1974 Samen met partner regie van amateurtheatergroep Oosterbeek. ‘In de groene Kakatoe’ opgevoerd in de Korenbeurs.

1974 Eénmalig gesprek met vader op de vliegbasis Ypenburg, samen met 2e partner. Verzoening, maar geen verder contact vanwege de moeite die zijn derde vrouw heeft met de kinderen uit zijn eerste huwelijk.

1974 Relatie met 2e partner beëindigd (vanwege stiekeme vrijages met andere lovers).

1975 Oprichting en regie amateurtheatergroep Franje (afsplitsing van een Oosterbeekse amateurgroep). Optredens met o.a. ‘De Minnaar’ van Harold Pinter en ‘Karel’ van Mrozek.

1975 Ontmoeting met 3e grote liefde Luuk in de trein van Nijmegen naar Arnhem.  Beiden ‘aangeslagen’ door de  voorstelling ‘Equus’ van theatergroep Globe.

1975 LAT-relatie. Begin van 12 jaar samengaan en tot op heden durende vriendschap.

1976 Studiebeurs voor de Kunstacademie in Krakau, 9 maanden Polen.

1977 Na terugkeer in Nederland: samenwonen met nieuwe partner in het voormalige Leger der Heils pand in Klarendal. Grotere ruimte erbij  (Hfl. 80,- per maand)

1978 Afscheid toneelgroep Franje met  de eigen productie‘Galgenmaal” in de  Kleine Zaal van de Schouwburg Arnhem.

1978 Begin solo-performances: ‘Het geluid van één klappende hand’, als onderdeel van een Haiku-wedstrijd met tableaux-vivants.

1979 Diep verlangen naar een kind. Partner Luuk heeft al twee kinderen. Relatietherapie heef alleen tot gevolg dat hij zekerder wordt van zijn besluit om geen kinderen meer in de wereld te zetten.

1979 Loopt vast met een schilderij (het derde van een drieluik ‘Contact’) met als thema ‘Contact met jezelf’.

1979 Naar de ashram van Bhagwan Shree Rajneesh in Poona (naar aanleiding van het TV-programma ‘De Alles is anders Show, waarin Aad van den Heuvel Jan Foudraine interviewt over zijn nieuwe boek ‘Oorspronkelijk Gezicht – een weg naar huis). Thema’s: de onbeantwoorde kinderwens en het painters’ block.

1979 Na zeven weken Poona inwijding door Bhagwan. Naam: Ma Prem Els. Begin van haar spirituele zoektocht en een periode waarin zij acht jaar in oranje en rode kleren liep en de mala droeg.

Bij terugkeer in Nederland: verlangen naar een kind opgelost. Schilderij ‘Contact met jezelf’ binnen een maand  voltooid.

1979 Samen met partner Luuk vrijstaand huisje gekocht in Arnhem. Zij houdt het pand Oost-Peterstraat 31  in Klarendal aan als atelier en ‘uitwijkplek’ voor als zij alleen wil zijn.

1980 Spraakmakende vertoning van de performance “Eens bewoonde Planeet” in de wandelgangen van de Arnhemse schouwburg (waarbij zij o.a. naakt masturbeerde in het openbaar). Opnieuw een beproeving voor de relatie.

1981 1e prijs voor de Europese schilderkunst bij ‘Les Arts en Europe’ in Brussel. Chef d’oeuvres: het door Osho geïnspireerde schilderij ‘Contact met jezelf’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1981 Deelname tentoonstelling ‘100 Kunstenaars onder 1 dak’ in Velp. Performance: ‘De Wensparaplu”. Begin vriendschap met Guus Dijkhuizen (voormalig provo, schrijver en later directeur van Kunsthuis 13 in Velp).

1981 Naar aanleiding  hiervan: oprichting Kunstenaarscollectief IX met acht door haar uitgekozen kunstenaars: Twee jaar tentoonstellingen in Nederland, Frankrijk en Italië. Performance “Layers” in Grand Palais, Parijs tijdens één van deze tentoonstellingen.

1981 Start van Labyrint ’81: creatieve cursussen aan huis: tekenen, schilderen, toneelimprovisatie. Later ook ontspanningsmassage.

1982 Tentoonstelling Singer Museum Laren ‘Hedendaagse Portretkunst.in Nederland’, met ‘Contact met jezelf’ in de catalogus.

1982 Performance ‘Eens bewoonde Planeet’ in de Arnhemse Schouwburg.

1983 Performance ‘Layers’, met uitvoering in Grand Palais, Parijs.

1983 Opdracht voor een wandschildering van 2.20 x 9.00 m voor de afdeling Cultuur, Recreatie, Sport-en Jeugdzaken.

1984 Breuk met de Beeldende Kunstenaars Regeling i.v.m. met niet tijdig opleveren van deze wandschildering RWW-uitkering aangevraagd en gekregen (met strafkorting vanwege het conflict met de BKR). Inkomen gehalveerd. Thuis vier jaar verder gewerkt aan dit project en het aangeboden in 1988, tot grote verrassing van de opdrachtgevers, die het hadden afgeschreven. Het werk werd tot monument verklaard en heeft  tot 2008 op de afdeling CRSJ gehangen. Door een verbouwing van de afdeling kon het niet herplaatst worden en onting ik het terug. Tot op heden hangt het in mijn woonhuis.

1984 Opname in het boek ‘Arnhemmers’.

1984 Luuk wordt verliefd op een collega. In etappes komt het tot een vorm van aanvaarding, omdat zij besefte dat een mens van meer mensen kan houden. Wel ging zij weer een tijdje op zichzelf wonen in haar atelier in de Oost-Peterstraat.  Luuk’s ‘nevenrelatie’ duurt twee jaar ‘.

1986 Begin opleiding Postural Integration bij de School for Body & Soul, samen met Luuk. Geld daarvoor kwam op wonderbaarlijke wijze beschikbaar.

1986 Renovatie atelier Oost-Peterstraat. Tijdelijke verhuizing (1 jaar) naar Klarendalseweg. Kunst-etalage aan de straat.

1986 Begin cursussen ontspanningsmassage met Prem Dhiren.

1986 Euthanasie hond en levenskameraad (gedurende 11 jaar)  Fangor.

1987 Luuk beëindigt definitief de relatie in verband met een nieuwe liefde. Ongeloof, razernij en totale break-down.

1987 Drie maanden naar Khajuraho, India, met de Zwitserse Soefi/sjamane Deva Hanna – later Kali Hati – (die zich ‘de vrouw van Bhagwan’ noemde) en een groep van 10 ‘spirituele zoekers. Radicale ineenstorting van zelf- en wereldbeeld.

1988 Afronding stage Postural Integration en diplomering; start eigen praktijk met ups en downs.

1988 Voltooiing en oplevering wandschildering stadhuis, na vier jaar. Rehabilitatie (heeft er 20 jaar gehangen.

1989 Moeder sterft thuis (Amsterdam), in het bijzijn van haar vier kinderen (leverkanker).

1989 “In limbo”. Nog eens 14 dagen naar Deva Hanna in Frankrijk. De ontreddering gaat door.

1990 2e India-reis (3 maanden) naar Khajuraho met Deva Hanna. Haar naam Ma Prem Els wordt nu veranderd in Chela (zo heten de Boeddhistische nonnen na hun eerste inwijding, als zij moeten leren dienen). Verdere beproevingen. Tijdens dit verblijf sterft leermeester Bhagwan (Osho). En ook de ex-echtgenote van ex-partner Luuk. Begin van een hernieuwd – vriendschappelijk – contact .

1990 Bij terugkeer in Nederland uit de groep van Deva Hanna gezet omdat zij zich niet 100% aan haar kan overgeven. Wel ‘moest’ zij maandelijks een weekend ‘op appèl’ te komen in de boerderij in Ingen (de zomerresidentie van de Goeroe), om te zien of zij al ‘rijp’ was voor totale overgave. Dark night of the soul. Verlaten door vrienden en familieleden. Niet meer wetend wie zij was en wat zij met haar leven aan moest. De Course in Miracles wordt haar ‘life line’. Zij doet in anderhalf jaar alle 365 oefeningen.

1990 Ontmoeting met ‘channel’ en harpist Joel Andrews verbreekt de betovering van Deva Hanna. De angst lost op.

1990 De praktijk voor diepe bindweefselmassage (Postural Integration) begint te lopen.

1990 Adepten van Deva Hanna doen een Avatar-training met Mieke Madel in de boerderij in Ingen. Dit leidt tot een abrupt  eind van de commune/sekte.

1990 Na het vertrek van Deva Hanna uit Ingen (naar het handjevol volgelingen dat nog op haar wachtte in India) doet ‘Chela’ mee met een nieuwe Avatar Course in de boerderij, samen met een paar oud-adepten.  Tijdens een van de oefeningen valt het kwartje: Thuisgekomen.

1990 Labyrint 81 wordt wordt omgedoopt tot ’t Laborint (Laboratorium/labyrint: Labor internus (innerlijk werk); en ook een samentrekking van ‘Lab Or’ (Frans Goud-lab): het laboratorium waarin de alchemie wordt bedreven die lood in goud verandert); ‘Labyrint-: de zoektocht naar de kern.

1991 Avatar Master Course Frankrijk. Chela besluit hierna haar naam te veranderen en haalt haar tweede geboortenaam Joanna van stal. Een vriendin vindt deze naam wat ‘heilig’ klinken en suggereert Jojo. Dat klikt: (‘dealing with the ups and downs of life in a playful way’). Later, als zij ook workshops in het buitenland gaat geven, wordt het Yoyo: zo wordt ook in het Frans en Engels de betekenis van de naam behouden.

1991  Begin van een vruchtbare periode (7 jaar) waarin zij naast de praktijk voor diep lichaamswerk Avatar-trainingen geeft.

1991  RWW-uitkering opgezegd.

1992  Avatar Professional Course Florida.

1992  Eénmalige heelmakende ontmoeting met vader en 3e vrouw.

1992  Ontmoeting met Zuid-Afrikaanse fotojournalist en marionettenspeler Sigurd.

1993  Huwelijk met deze 4e partner. De eerste ‘volwassen’ relatie en de laatst 1-1-relatie.

1994  Eerste TV-optredens (Liefdesnest en Maarten Spanjer).

1994  Avatar Wizards’ Course Florida.

1995  Financiële “ramp” (BTW-kwestie) op wonderbaarlijke wijze overleefd.

1996  7-Weekse reis naar Indonesië, Java en Bali – terug naar ouderlijke “roots”.

1997  Vriendschappelijke scheiding na vier jaar huwelijk.

1997 Training Neuro-Emotionele Integratie bij Roy Martina. NEI-practitioner diploma.

1997 Eerste buitenlandse Avatar-training (Frankrijk).

1997 Herhaling Wizards’Course Florida.

1997 Workshopcyclus bij Irene van Lippe: drie weekenden in Wijk bij Duurstede.

1997 Ontwikkeling eigen methodieken Flowering en Time-Out Touch.

1997 Ontdekking van retreat centre Villa Eva op Samos tijdens een vakantie met oud-cliënte en vriendin Isis Saris.

1997 Eerste muurschildering in de wijk Klarendal. Voetgangerstunneltje Noord-Peterstraat,

1998 Twee Avatar-trainingen op Samos.

1998 Eerste bewegingen richting organisaties en bedrijven. Opdracht ABN/AMRO.

1998 Presentatie op de Didacta beurs.

1998 Tweede muurschildering in de wijk Klarendal

1998 Eerste lezingen bij Koraal in Kampen.

1999 Oprichting Stichting Meer mensen Mens en start van Flowering trajecten.

1999 Begin van jaarlijkse presentaties op de Onkruid beurs en Eigentijds Festival.

1999 Samen met derde ex  en vriend Luuk een auto aangeschaft.

1999 TV- en Radio interviews (De Eerste Keer, Leve de Liefde, Tendens – met Rinus van Warven).

1999 Reis naar Thailand, drie weken. Rechter enkel verstuikt. Twee weken met pootje omhoog.

1999 Workshops geven met stemtherapeut Henk Kooij: Vital Voice & Tender Touch.

1999 Derde muurschildering in de wijk Klarendal.

 Foto: Sigurd Olivier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000 Herhaling Wizards’ Course Florida.

2000 Opname in 2e editie boek ‘Arnhemmers’.

2000  Tweede Financiële ‘ramp’ op wonderbaarlijke wijze overleefd dankzij een schenking van 16.000 gulden door cliënte Peregrino, een ex-non van 80 jaar.

2000  Padi duikbrevet gehaald in Arnhem.

2001 1e Buitenlandse workshop bij Society for Effective Affective Learning (SEAL), Canterbury.

2001 1e Flowering Intensive in Frankrijk (Les Chênes Pieux)

2001 1e Arizona-reis op uitnodiging van Robert Baines, ontmoet bij SEAL. Noodlanding in Washington DC. Daarna teruggestuurd door de immigratiedienst omdat ik in de US mijn gastheer en gastvrouw zou gaan masseren (ongeoorloofde concurrentie). 2e Poging een paar dagen later, nu met (voortaan verplicht) visum.

2001 1e Uitnodiging naar Arizona (drie weken) voor diep lichaamswerk bij Robert Baines (vriend via Henk Kooij en SEAL).

2001 Vriend en mede-autorijder Hans uit Velp verdrinkt in de IJssel. Auto wordt nu tot op de dag van vandaag gedeeld met 3e ex, nog steeds een dierbare vriend.

2002 Pleegmoeder ‘Ma’ sterft, 93 jaar oud, na kort ziekbed in verzorgingshuis.

2002 Werknemer in dienst (24 uur) bij de Stichting via WIW-constructie.

2002 5-Daagse workshop met Irene van Lippe in l’Huy Preau (Frankrijk): ‘Celebrate who you are’.

2002 Een van haar Avatar-studenten sterft in zijn slaap met een glimlach om de lippen.

2002 2e Flowering intensive (1e op op Samos).

2002 1e werkneemster in dienst (4 uur) bij ’t Laborint, voor de boekhouding.

2002 Interactieve lezing voor de Spirituele Managementtafel in de Industriële Club.

2002 Financiële ‘ramp’ op wonderbaarlijke wijze overleefd.

2002 Interview in het blad ‘Onkruid’.

2002 Vader overlijdt in Den Haag. 3e Vrouw stuurt pas een week na de crematie het overlijdensbericht naar zijn kinderen, zonder vermelding van de doodsoorzaak. Machteloze woede.

2003 Interview Koorddanser.

2003 Presentatie P&O-beurs in de RAI.

2003  3e Flowering Intensive, (2e in Frankrijk, 1e op L’Huy Préau).

2003  2e Uitnodiging SEAL-vriend Robert Baines naar Arizona: workshop en bodywork.

2003  4e Flowering intensive,  de Portugese Algarve (1e op Monte na Luz).

2003  2e Workshop en wake-up calls bij SEAL in Engeland.

2004   Interview Gelderlander.

2004  Zangworkshop in Turkije Capadocië bij Jonathan Hart van Rondom Stemwerk

2005 5e Flowering Intensive, 3e in Frankrijk (2e op L’Huy Préau).

2005 6e Flowering Intensive (2e op Samos).

2005 3e Workshop en wake-up call bij SEAL in Engeland.

2005 1e deelname  Crop Circle Conference in Engeland; bezoek aan Bath en Glastonbury.

2005 Reis naar Kenia, waar twee oude vrienden wonen en werken. Begin van het 1e boek: Bloeien in de Bagger. Geplande 1e ‘echte’ scuba dive gecanceld door terugslag Tsunami in Thailand.

2005 7e Flowering Intensive (3e op Samos).

2005 8e Flowering Intensive, 1e op Ibiza (Sa Tanqueta).

2005 Losmaking van het Avatar-netwerk, de laatste externe ‘autoriteit’. Licentie teruggeven.

2006 9e Flowering Intensive in de Portugese Algarve (2e op Monte na Luz).

2006 Flowering Workshop in Londen

2006 10e Flowering Intensive bij Osho Leela (1e in Engeland)

2007  11e Fowering Intensive, 2e op Ibiza (El Jardin de Luz).

2007 12e en 13e Flowering  Intensive, 4e en 5e op Samos.

2007 1e Reis naar Mallorca.

2008 Elleboog gebroken, uitgegleden in de sneeuw onderaan de brandtrap. Zes maanden uitgeschakeld.

2008   2e deelname  Crop Circle Conference in Engeland; bezoek aan Glastonbury.

2008  14e Flowering Intensive, 2e op Ibiza.

2008  15e Flowering Intensive, 6e op Samos.

2009  10-jarig jubileum van de Stichting Meer mensen Mens.

2009  16e Flowering (Gardeners) Intensive, 4e in Frankrijk (Chateau d’Embry, Ardennen).

2009  17e Flowering Intensive, 5e in Frankrijk (Bastogne).

2009  Basic Course Thai Traditional massage Northern Style, Chiang Mai.

2010  Advanced Course Thai Traditional massage Northern Style, Chiang Mai

2010  Voor het eerst scuba diving op Koh Phi-Phi.

2010  IJzeren plaatje uit elleboog verwijderd.

2010  18ee Flowering Intensive, 7e op Samos.

2010  2e vakantiereis naar Mallorca.

2010   Artikel over ‘Mindfulness’ in maandblad Prana op uitnodiging van Paul Kluwer.

2010  19e  Flowering Intensive Thailand.

2010  1e Leertraject Esbima level I

2011  20e Flowering Intensive, 5e in Frankrijk (Bastogne, Ardennen)

2011  Voltooiing boek ‘Bloeien in de Bagger. Geen uitgevers geïnteresseerd.

2011  Elleboog gebroken door uitglijden in de sneeuw.

2011  21ste Flowering Intensive (8e op Samos). Rechter enkelband gescheurd, 6 weken ‘invalide’.

2011  12,5-jarig jubileum van de Stichting Meer mensen Mens.

2011  2e Interview Gelderlander met Wilma de Cort.

2011  Artikel ‘Eigenwijsheid’ in maandblad Prana op uitnodiging van Paul Kluwer.

2011  3e deelname  Crop Circle Conference in Engeland; bezoek aan Glastonbury en workshop Sacred Womb Dance met gastvrouw, vriendin en oud-leerling Heloise Pilkington

2011 22ste FloweringIntensive, 9e op Samos

2011  23e Flowering Intensive (3e in Portugal) in Quinta Mimosa nabij Loule.

2011/2012  Tweede leertraject Esbima level I

2012 24e  Intensive, 1e in Italië, Toscane, (Centrum Amarti, tussen Florence en Pisa)

2012  2e Leertraject Esbima niveau 1

2012/2013 Muurschildering ‘De vier seizoenen’, St. Janskerk Memorarium Arnhem

3e en definitieve ontwerp

 

 

 

 

 

 

 

2012/13 Winter sabbatical. Zeven weken op Bali en in Jakarta. Workshop, consulten. Boek ‘Bloeien in de Bagger’ laten drukken via vriendin Leny van Terre des Hommes. 1000 Exemplaren.

FINAL COVER FOR DUMMY LOTUS

 

 

 

 

 

 

 

 

2013  Januari: opheffing Stichting Meer mensen Mens na 14 jaar. Overdracht activiteiten naar Yoyo’s praktijk ’t Laborint.

2013  Yoyo’s tweede ex overlijdt, 67 jaar oud, kort na een liefdevolle laatste ontmoeting.

2013  Rouwperiode afscheid van de Stichting Meer mensen Mens. Opnieuw haar draai vinden als ‘kleine zelfstandige’.

2013  Clownsworkshop ‘Nose to Nose’, Emerson college Forest Row, Engeland

2013  4e Deelname  Crop circle Conference in Engeland, Wiltshire, Devizes (http://www.summerlectures.co.uk/

2013  25e  Intensive (Esbima), 10e op Samos

CropCircle-3

 

 

 

 

 

 

 

 

2014  2e Sabbatical Verre Oosten: Thailand, Laos, Bali, Jakarta. Workshop op Bali in centrum Pantai Mas (http://www.pantai-mas.nl). Consulten in Jakarta.

2014  26e Flowering Intensive (6e in Frankrijk)

2014  Opleiding Traditionele Hypnose. Diploma Internationaal Hypnotherapeut.

2014  Voltooiing Engelse vertaling boek ‘Bloeien in de Bagger’: ‘Blossoming in the Bog’. Met Janette en Eduard Vooren

2014  Eerste leertraject Esbima Niveau II.

2014  27e Flowering Intensive (11e op Samos, 12 deelnemers).

2014  Interview over de dood (met Marja Oosterman) gepubliceerd in de herfsteditie van magazine ‘Vruchtbare Aarde

2014  Vakantiebezoek bij oud-cursiste in York.

2014  Eindejaarsworkshop ‘The inner Secret’ in Berlijn (Zentrum für Yoga und Stimme. www.yogaflow.de).

2015  1 Maand vrijwilligerswerk in Bhutan. Westerse massagetechnieken leren aan vier meisjes in de Spa van resort Tashi Namgay aan de voet van de Himalaya’s. Daarna inspiratiereis Thailand, Laos, Cambodia, de Filipijnen (bezoek aan dierbare oude vrienden Peerke en Leny die (na de afronding van hun werk in de groene energie wereldwijd en de opvang van kinderen die in de prostitutie zijn beland) nu als pensionado’s bezig zijn hun droomhuis op de Filipijnen te realiseren) en Hongkong.

2016  2-MaandelijkseInspiratiereis Thailand en bezoek aan Peerke en Leny op de Filipijnen om te zien hoe de bouw van hun droomhuis vordert.

2017 2-Maandelijkse inspiratiereis naar de Filipijnen, met opnieuw bezoek aan Peerke en Leny op Mindoro, om te zien hoe het huis vordert.

2017  Vervolgtraining clowning (level2) bij Nose to Nose in Engeland.

2017  28ste Flowering Intensive (1e in Spanje) nabij Valencia. Fibula-breuk door uitglijden op glibberige (zeewier) betonnen bootlandingsplaats. Een half jaar gehandicapt, met een paar weken in een scootmobiel. Knie blijft lange tijd gevoelig.

2018  Inspiratiereis van zeven weken naar het Verre Oosten (gedeeltelijk met knie-brace). Kennismaking met Lombok, Intensive op Bali. Rondreis door de Filipijnen met bezoek aan Peerke en Leny om het voltooide huis te bewonderen. Eerste bezoek aan Vietnam.

2018 Een week naar Engeland voor de (5e) Crop Circle Conference in Devizes (Wiltshire) en bezoek aan oud-leerlingen Marco Jackson, Heloise Pilkington en Eva Hoffman in Glastonbury.

2018 29ste Flowering Intensive ‘The Art of Living, Loving, Laughing and Letting go, Villa Eva (12e op Samos).

2019: Bezoek aan haar vrienden op de Filipijnen.

2019: 30e Flowering Intensive (13e op Samos). Voltooiing van de Engelse vertaling van mijn boek Bloeien in de Bagger: ‘Sacred Shit: Blossoming in the Bog’. Vlogging en interviews op Yoytube.

2020: Training Facebook-marketing bij Mark Bongers

2021:  Corona wordt de school voor levenskunst bijna fataal. Live werken met mensen wordt praktisch omogelijk door de lockdowns en ander overheidsmaatregelen. Dankzij de training van Mark Bongers geleerd om online workshops te geven, waardoor in ieder geval de huur kon worden betaald . Werkwijze aangepast. Yoyo zes weken uitgeschakeld door Covid 19. Overleefd zonder vaccinatie.

2022: Lid/predikant geworden van de Universal Life Church in Californië, zodat groepsbijeenkomsten niet meer konden worden verboden. Flowering Intensive Portugal

2023: Via tutorials geleerd om podcasts te make. Interviews met (oud-)leerlingen, collega’s en geestverwanten op Spotify.  Flowering Intensive op Madeira. Voltooiing van de Engelse vertaling van haar boek ‘Bloeien in de Bagger. Titel: ‘Sacred Shit – Food for spiritual Unfolding.

2024: De school foor levenskunst viert haar 25-jarig bestaan. Yoyo viert haar 80ste verjaardag.